Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών του εξωτερικού πέραν της 5ετίας

Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών του εξωτερικού πέραν της 5ετίας

Αρ. Πρωτ. 13724/23.03.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Επανερχόμαστε στο θέμα, που αφορά στην παράταση της απόσπασης πέραν της 5ετίας των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στο εξωτερικό, λόγω μόνιμης εγκατάστασης συζύγου στη χώρα απόσπασης. Το αρμόδιο Υπουργείο απαντώντας με το υπ΄ αριθ. 26848/ΙΗ/12-4-2010 έγγραφό του, διευκρίνιζε, ότι «το ζήτημα των εκπαιδευτικών αυτών θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αναδιοργάνωσης  της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό». Εντούτοις, έως σήμερα δεν έχουμε δει την ανάλογη πρωτοβουλία από το αρμόδιο Υπουργείο.

Οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συνδεδεμένοι με τον εκεί ομογενειακό πληθυσμό και την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στην αποστολή τους. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει επιτέλους να προχωρήσει στην κατάργηση του αντισυνταγματικού διαχωρισμού των γάμων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με Έλληνα μόνιμα εγκατεστημένο στο εξωτερικό ή ομογενή ή αλλοδαπό σε πριν και μετά τον Ιούνιο του 1996, όσον αφορά στην παράταση της απόσπασής τους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπορούν να παραμένουν με παράταση της απόσπασής τους στη χώρα υποδοχής και πέραν της 5ετίας, μέχρι την εθελούσια συνταξιοδότησή τους εφόσον αυτή είναι πρόωρη ή μέχρι την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην κατάργηση του παραπάνω διαχωρισμού, μέσω μιας οριστικής νομοθετικής ρύθμισης;

Απάντηση Υπουργείου